Detta inlägg publicerades först 2016 på vår gamla hemsida, vi ompublicerar det nu på denna hemsidan.

I veckan publicerade vi följande inlägg på vår Facebook sida: Facebook Linneas Blomsterhörna

"Ni har säkert hört och läst många tips för att kunna få vackra orkidéer.
Något som vi vill uppmärksamma är:
-Ha gärna orkidén i fönstret
-Lyft orkidén och känn vikten, vattna endast när du blir överraskad över hur lätt den är
-När du ska vattna ge orkidén då ett halvt glas, ca 2dl vatten"

Dessa råd kommer direkt från Nisse som har arbetat med blommor ända sedan 1960-talet. I egen regi sedan han öppnade Nisses blommor tillsammans med Monica 1980.

Nedan följer lite längre förklaringar till de råd ni ser ovan.

1. Varför ska man ha orkidéer i fönstret?

Nisse svarar- ”Orkidéer tycker inte om mörker utan uppskattar gärna solljus. Du kan även ställa dom lite fuktigt, men eftersom det är lättare att ge dom solljus så är det bättre att börja med det.”

2. Varför måste jag känna på orkidéer innan jag vattnar den?

Nisse svarar – ”Ett av de vanligaste felen man gör med orkidéer är att man vattnar dom för ofta.

De råd man brukar få om att till exempel vattna varannan vecka fungerar bra för det mesta. Men för vissa fungerar det inte alls.

Detta eftersom man ska vattna efter hur mycket orkidén dricker. Om orkidén t.ex. står soligt kommer den dricka mer. Därför är det bäst att fråga den hur mycket den vill ha och det gör man genom att känna hur tung den är.”

3. Varför ska jag bara ge mina orkidéer ett halv glas vatten när jag vattnar dom?

Nisse svarar- ”Ett annat problem med orkidéer är att det kan vara lätt att glömma av att vattna dem eftersom man vattnar dem så sällan jämfört med andra blommor.

Om man glömmer att vattna sin orkidé och den börjar se lite hängig ut så finns det många som tror att de måste ge sin orkidé extra mycket vatten så att den slutar hänga.

Då ger de så mycket vatten att de dränker den istället.

Ett halv glas vatten räcker per gång även om den hänger lite. Om man vill hjälpa orkidén på traven så kan man istället ställa den lite fuktigt. Orkidéer kan få hela sitt behov av vatten och näring genom att använda sig av sina luftrötter vid tillräckligt hög luftfuktighet.”

Observera att det finns många teorier om hur man ska ta hand om sina orkidéer. Detta är bara de råd Nisse tycker fungerar bäst.

Lycka till med era orkidéer!